Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Pancota la ora electorala a innoirilor - o localitate ce incepe sa respire citadin
Mi 19 mar 2008 15:40:42 +0200


Judetul Arad : Pancota
Judetul Arad : Campania electorala e foarte aproape de startul oficial.

Campania electorala e foarte aproape de startul oficial.
Se pregatesc dosare, scrisori caragialesti semnate... anonim sau cu semnaturi indescifrabile, telefoane din partea unor cetateni "de bine" dintr-un sat sau o comuna satula de primarul si echipa sa care nu au facut nimic pentru localitate in acest mandat, primul, al doilea, al treilea...
Unele sesizari relateaza exact situatia de la fata locului, altele sunt doar invidii si intentii de discreditare venite din partea contracandidatilor.
Evident, nimeni nu e perfect, se fac greseli, dar, in ansamblu, cetatenii au ajuns deja la acea maturitate electorala incat sa poata distinge raul de bine.
Primim o sesizare de la Pancota, adusa de un cetatean, care, pana la urma si-a dat numele, venita din partea "unei parti a locuitorilor din Pancota si Maderat".
Nu am dat curs imediat acestei sesizari, cu atat mai mult cu cat am atras atentia celui care a venit cu ea la redactie ca nu este semnata.
Intr-adevar, in josul paginii exista 3 semnaturi indescifrabile care puteau fi facute de oricine, nicidecum de aceia care au scris acele randuri.
Incepe campania, se scot cartile din maneca, asii fiind lasati la urma.
Am fost sunati insistent, totusi, sa mergem la Pancota si sa verificam cele scrise in sesizare.
Reclamatiile impotriva primarului Retter se leaga de constructia extinderii grupului scolar, "s-au facut plati in avans de 5 miliarde lei", asfaltarea strazilor "care a costat 70 miliarde lei este nemultumitoare, deoarece s-a turnat asfalt direct pe pamant, latimea strazii asfaltate variaza intr 2,5-3m nicidecum 4m, asa cum figureaza in acte, fara sa se puna piatra de fundatie"; aleile pietonale sunt execuate la 600.000 lei/mp, foarte scump, fata de de firme care executa astfel de lucrari.Se reclama faptul ca toate lucrarile executate in Pancota "au fost concesionate numai la firme care au cumparat caramida de la SC Ceraxim SA, administratori fiind fiica si ginerele primarului, precum si baiatul unui consilier local".
De asemenea, se mentioneaza faptul ca "in comisiile de licitatie este prezent un consilier din partidul primarului si baiatul acestuia care este administrator la firma de caramida, alaturi de fiica si ginerele primarului". Obsesiv...
Totodata, se spune ca "primarul a concesionat un teren la iesirea din Pancota cu toate ca legea fondului funciar interzice acest lucru; hala agroalimentara si casa mortuara au fost executate cu caramida de la firma SC Ceraxim, lucrarile sunt la suprapret si nu au calitate". Retter este "acuzat" ca in acesti 8 ani de mandat a acumulat mai multe case in Arad si Pancota plus o vila la Casoaia, umbland cu masina primariei in interes personal.
Pancota, la ora electorala
Am luat imagini din oras, fara sa anuntam primaria ca suntem in zona; hala agroalimentara, moderna intr-adevar; o nota proasta legata de canalul mocirlos care strica imaginea orasului, plin de buruienis si mizerii; pozam strazile, toate asfaltate, trotuarele, sapaturile si lucrarile la aleile pietonale neterminate, spatiul aflat in constructie pentru extinderea liceului, si, ceva cu totul deosebit, casa mortuara executata dupa toate normele europene.
Terasa din fata ofera 500 de locuri pentru desfasurarea pomenilor, in interior fiind camera de depunere a mortilor, camera frig, debara, toaleta si spatiu dus pentru medici, spatiu pentru efectuarea autopsiei.
La iesirea din cimitir ne intalnim cu primarul si vicele, aflati "pe teren", acolo unde se lucreaza.Suntem invitati la gradinita cea noua. Intr-adevar, in fata acestei cladiri de un verde crud, vesel, ramai fara replica in momentul in care ai intrat inauntru.
Totul nou, de la peretii albi, cu partea de jos vopsita intr-un galben placut, mese, scaune, mobilier nou-nout pentru cei mici; baile copiilor sunt o bijuterie! Gresia cu model, sclipeste intr-un roz pal-argintiu, toaletele copiilor stralucesc, sunt mici, pentru nivelul lor; sala de mese, bucataria, sala de spalat legume, pivnita in care se afla centrala termica, depozitul pentru alimente, etc. totul este ireprosabil, o adevarata bucurie si incantare pentru copii.
Urmeaza, in curand, inaugurarea. Ne plimbam prin oras, apoi in localitatea Maderat. Peste tot asfalt. Dintre cele 60 de strazi ale comunei, 58 sunt asfaltate, pe doua strazi se pune piatra de consolidare, urmand asfaltul. La fel, iluminatul este prezent peste tot.
Sigur, mai sunt multe de facut, dar se vede ca orasul incepe sa primeasca un adevarat aer... citadin.
Se lucreaza, se fac schimbari, se modernizeaza, se reabiliteaza. Intram in primarie, pentru discutii.
"Sunt cativa oameni pusi de adversarii mei la inaintare!"
Primarul Iosif Retter si vicele Monel Pancotan au facut o echipa excelenta in acest mandat.
Ne raspund cu actele in fata privitor la "acuzele" din scrisoarea nesemnata adusa la redactie.Scoala.
"S-au primit 4 miliarde lei din partea ministerului invatamantului, iar licitatia a avut loc la sfarsitul lunii august 2007. In septembrie, ARCONS, firma executanta a inaintat prima factura pentru materiale. Plata am inceput-o in octombrie. Conform legii, la orice inceput de lucrare, executantul are drept la un avans de 30 la suta din partea beneficiarului. Investitia privind extinderea constructiei liceului este de 22 miliarde lei. Oricum, devizele sunt facute de dirigintele de santier. Interesul nostru este ca totul sa se termine cat mai repede, pentru ca pe 1 iunie 2008 Biserica Catolica va evacua actuala scoala."
Strazi.
"Sunt tehnician constructor si stiu cum se fac drumurile! – spune primarul Retter. In 8 ani de mandat am asfaltat 99 la suta din Pancota si Maderat, lucru care, pe unii, ii doare! Contractarea lucrarilor s-a facut prin licitatie, fiind publicate, conform legii pe SEAP; s-au prezentat 3-4 ofertanti, iar licitatia nu s-a facut pe latimea strazilor ci pe metru patrat. Oricine poate controla asfaltul, oriunde, si va vedea ca s-a executat asa cum trebuie. La fel s-a intamplat si cu aleile pietonale, castigand firma cu pretul de executie cel mai mic. Eu nu pot face parte din comisia de licitatie, si, atat pentru drumuri cat si pentru trotuare exista proiecte de executie realizate cu avizul proiectantului. Banii, evident, provin din bugetul local."
Vicele Pancotan adauga ca "firmele care au lucrat in Pancota la realizarea tuturor lucrarilor sunt SC Constructii Rutiere, Drumuri Municipale, SC International Utilaje, Fininvest".
Firma proprie a primarului, SC Ceraxim
Retter ne-a explicat, cu documentele in fata, ca nu mai este director al firmei ci actionar majoritar, in timp ce director este un consilier local.
In privinta lucrarilor executate, "toate au fost scoase la licitatie prin Hotarare de consiliu local!, nominalizandu-se comisia de licitatie. E vreo infractiune daca la firma in care sunt actionar am pus administratori pe fiica si ginerele meu, plus fiul directorului?!"primarul_pancotei_iosif_retter_imprima_orasului_un_aspect_citadin.jpgConcesionare teren.
Aici a fost hazliu, deoarece am citit Hotararea de Consiliu Local unde s-a aprobat concesionarea fostei gropi de gunoi.
"Aici se va face o statie de betoane si vor fi si locuri de munca!" – spune vicele, initiatorul proiectului.
Casele... sunt prea multe de spus, am vazut fiecare act de provenienta si cumparare a caselor primarului care nu sunt nici doua in Arad, nici 3 la Pancota, iar "vila" de la Casoaia e neterminata de ani intregi. Ni s-a aratat bilantul si beneficiul firmei la care este actionar primarul, suma care permitea, spune el, oricui sa inceapa constructia unei case de vacanta sau achizitionarea unui apartament (modest).
"La Casoaia am fost vazut cu masina primariei, avand dese probleme cu Directia Silvica, in sensul ca s-au facut exploatari nejustificate din padurea noastra" – mentioneaza Retter.


Sursa : VirtualArad : Pancota


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Judetul Arad : Campania electorala e foarte aproape de startul oficial.
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti