Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Manastirea Gai - loc de refugiu pentru sute de credinciosi : Judetul Arad
Lu 03 mar 2008 16:11:14 +0200


Manastirea Gai
Judetul Arad : Biserica reprezinta pentru fiecare dintre noi loc de meditatie si odihna spirituala.

Biserica reprezinta pentru fiecare dintre noi loc de meditatie si odihna spirituala.
Omul intra in comuniune cu Dumnezeu si aici, printre cele sfinte, cauta un sprijin si o mangaiere.
Manastirea Gai constituie un lacas de cult si inchinare pentru o masa larga de credinciosi din intreg orasul si nu numai.
Manastirea a fost ridicata in anii 1760-1762 de catre episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768), pentru vesnica sa pomenire si pentru a fi folosita de urmasii sai in scaunul episcopal al Aradului.


Complexul manastirii a fost construit in stil baroc la cerinta ctitorului, ansamblul de epoca fiind intregit prin aducerea in cadrul complexului, unei mici bisericute de lemn, inegrita de veacuri si de fumul lumanarilor, din Selistea de Mures (comuna Petris), unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii romanesti de pe Valea Muresului in sec. al XVIII-lea.
Aradeanul sau vizitatorul strain, care paseste in curtea complexului de la Gai, este impresionat si de colectia de "Valori de arta veche romaneasca" colectie aflata in interiorul vechiului conac.
In totalitatea sa, importantul fond patrimonial de carte de la Manastirea Arad - Gai, exprima realitatea si continuitatea vietii culturale romanesti, pe aceste meleaguri.
Acest fond constituie, atat prin intermediul manuscriselor si a tipariturilor, cat si prin raspandirea lor in spatiul romanesc, tot atatea dovezi ale unitatii spirituale si culturale a tuturor romanilor.


Din 1980 la Manastirea din Arad-Gai este gazduit "Depozitul de Concentrare a Patrimoniului National" pentru judetul Arad.
Dupa reorganizarea si reamenajarea Colectiei de obiecte vechi bisericesti, in anul 1989, numarul exponatelor a crescut considerabil.
Icoanele numara astazi 111 exemplare, dintre care 45 sunt pictate pe sticla.
Ca importanta stiintifica si artistica se impun lucrarile semnate de catre Stefan Raetchi.
Cele 12 praznicare si 15 icoane de dimensiuni mai mari se pot gasi in expozitia permanenta.
Dintre aceste picturi pe lemn ies in evidenta in mod deosebit prin armonia culorilor si finetea desenului cateva icoane pe lemn, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Sfantul Evanghelist Ioan, Sfantul Mucenic Gheorghe, Iisus Hristos Pantocrator sunt doar cateva dintre picturile care se pastreaza aici, autorul lor este renumitul pictor iconar Stefan Tenetchi.


De asemenea el este si realizatorul picturii de pe iconostasul bisericii.
In prezent manastirea poarta hramul "Sfantul Simeon Stalpnicul" , sarbatorit la 1 septembrie si este manastire de maici, aici slujind aproximativ douazeci de maicute.
Prin aportul credinciosilor si enoriasilor si cu ajutorul sponsorilor, s-a ridicat o noua biserica deoarece numarul de participanti la slujbe a crescut, biserica actuala devenind neincapatoare.
In prezent nu se stie cand va fi data spre folosinta biserica si asta pentru ca lucrarile se misca destul de incet din motive financiare.
Biserica va purta hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" iar inlauntrul acesteia vor fi asezate moastele unor Sfinti si lemn din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Iisus Hristos.


Toate acestea impreuna cu o icoana reprezentativa pentru noua biserica construita, au fost deja aduse si asezate in biserica unde se oficiaza slujbele, pentru credinciosi.
In fiecare saptamana crestinii pot participa miercurea la Sfantul Maslu, savarsit de un sobor de preoti si vinerea la slujbele de dezlegari incepand cu orele 18.
Biserica devine neincapatoare atat duminicile cat si in zilele de sarbatoare, cand zeci de credinciosi asista la slujbele oficiate de parintele staret Cleopa.
Manastirea Gai este o manastire de maici foarte apreciata iar pentru aradeni reprezinta locul unde se retrag sa se roage pentru o viata mai buna, pentru intarirea credintei si pentru mantuirea sufletului.


Sursa : VirtualArad : Judetul Arad


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti