Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Mai iese Romania din criza ...
Ma 09 nov 2010 11:06:39 +0200


Emil Boc
Managerii au altă părere decât Guvernul în privința revenirii economice

Din trei manageri, unul crede că vom ieși din criză anul viitor, al doilea - că nu vom ieși anul viitor, iar al treilea nici nu mai îndrăznește să facă prognoze.

Pesimist, în așteptarea ajutorului de stat, dispus mai întâi să facă economii pe sea ma cheltuielilor cu salariile, așa arată managerul român lovit de criză, conform unui sondaj efectuat de firma de consultanță A.T. Kearney printre managerii și directorii adjuncți ai unor firme importante din România. Fiecare al treilea manager chestionat nu știe nici măcar când se va termina criza, în timp ce doar 3% din eșantion așteaptă ca sfârșitul acesteia să aibă loc în acest an. Chestionarul a relevat un alt aspect interesant, anume convingerea majorității managerilor că alte industrii au fost mai puțin lovite de criză decât cea în care ei activează. O pondere de aproximativ 90% au această convingere, arată studiul.

Cine ne scoate din criză?

Michael Weiss, director pentru Ro mânia al A.T. Kearney, analizează credințele managerilor noștri referitoare la colacul de sal vare care îi va scoate din impas. „Majoritatea firmelor cred că o soluție de oprire a crizei este exterioară firmei lor și de aceea apare o mentalitate de tipul «așteap tă pentru a supraviețui» fără a face niciun pas important în di recția adecvării la piață și a modificării modelului de afacere", spune el. Într-adevăr, chestionarul a arătat că majoritatea, adică pes te 97% din cei intervievați, cred că statul are un rol important de jucat în soluționarea crizei. Aproape tot atâția manageri , adică 94%, cred că și băncile sunt responsabile în mare măsură de combaterea depresiei economice. Ajutorul nu este însă așteptat de la firmele-ma mă, în cazul celor cu acțio na riat străin, doar 19% din executivi considerând probabilă ipoteza ajutorării lor de către firmele-mamă.

Concedierile, soluția salvatoare

Modul în care managerii au re acționat la criză este element de specific național, însă nefericit. Directorul A.T. Kearney spune că fiecare manager a inițiat acțiuni de control al costurilor după declanșarea crizei, însă, în loc să apeleze la modificări structurale ale felului în care face afaceri, a preferat să se mărginească la în ghețarea salariilor, blocarea noilor angajări și stoparea inves ti țiilor. Măsurile adoptate se potrivesc mai degrabă unei crize pe termen scurt și de aceea din ce în ce mai mulți manageri s-au văzut într-un cerc vicios al „angajaților nemotivați, al competitorilor agresivi și al unei piețe în continuă con tractare". Este momen tul la care hibele - ignorate în perioada de creștere economică - ies la i veală. Măsurile au constat în prin cipal în amânarea inves tițiilor (51% din manageri), blo carea angajărilor (49%), înghe țarea salariilor (45%), vânzări de active (42%). Inovațiile, văzute de manageri drept o pârghie de redresare a business-ului, nu au reușit să crească vânzările cu peste 10%.

Scădere de 25% în construcții

Revenirea economică este incertă și pentru trimestrul III, după ce datele referitoare la construcții și industrie comunicate de Statistică indică o situație divergentă. În primele nouă luni din 2010, volumul lucrărilor de construcții noi s-a comprimat puternic cu peste 24%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În schimb, producția industrială a avansat în septembrie pentru a unsprezecea lună consecutiv (însă a scăzut la jumătate raportat la luna anterioară), susținută de creșterea segmentului de utilități și de industria prelucrătoare.

Toate analizele arată clar că România, în 2011, va merge pe creștere economică între 1,5 și 2 la sută.


Sursa: RomaniaLibera.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania

Recomancari: Top Catering Oradea


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti