Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Autostrada: Am fost pusi pe o pista falsa
Jo 04 nov 2010 14:54:37 +0200


Autostrada Arad
Constructorii autostrăzii au primit doar pământul pentru centură, nu și terenul pentru pista de canotaj

ARAD - Surprize, surprize la pista de canotaj: constructorul autostrăzii nu o poate executa pentru că acolo există o balastieră!

O previziune sumbră a consilierului local Marian Melinte - care a acuzat faptul că Primăria Arad a făcut doar un cadou de câteva milioane de euro celor care ne fac autostrada, și că în schimbul terenului primit pentru umplutură, consorțiul nu va realiza, în fapt, pista de canotaj la care s-a obligat - pare a se adeveri. La nici o săptămână de la previziune, un proiect ce va sta pe masa aleșilor vineri, de dimineață, vorbește tocmai de aceasta.

Actul pe care aleșii sunt puși să-l voteze joi vorbește de „constituirea Echipei de coordonare în vederea realizării pistei de canotaj în municipiul Arad, din care să facă parte mai mulți consilieri locali și șefi de servicii, chemați să coordoneze viitoarele acțiuni și să încerce să lămurească situația și să înlăture problemele apărute care pun piedică realizării pistei de canotaj”... în fapt o balastieră!

Totul a pornit de la acordul de colaborare semnat între Primăria Arad și constructorul autostrăzii - „PORR Technobau und Umwelt AG Viena” în 2009, pentru realizarea unei piste de canotaj în municipiu. Acordul a stabilit obligațiile reciproce până la final, când municipiul urma să preia o pistă de canotaj de categoria A iar zona aferentă urma să fie amenajată.

Primăria susține, mai mult, că și-a respectat cam toate obligațiile cuprinse în acord: s-au asigurat informațiile și documentele necesare pentru obținerea de avize și acorduri, pentru amenajarea de șantier, s-a pus la dispoziția consorțiului un teren de 15.000 mp pentru depozitarea provizorie a stratului vegetal decapat de pe traseul autostrăzii etc. Totul bine și frumos, doar că Primăria recunoaște, un rând mai jos, faptul că "ceea ce nu s-a realizat până în prezent a fost punerea la dispoziția consorțiului a terenului (viitoarei piste - n.r.) liber de sarcini".

Motivul este unul șocant: "Ulterior hotărârii și semnării acordului s-a descoperit că ANRM a concesionat către SC „Constar” SA o parte din zona pistei, pentru balastieră!". În tot acest timp, consorțiul a folosit celălalt teren oferit de primărie pentru a escava și pentru a obține umplutura pentru autostradă! Totul, peste noapte. Acum, mult promisa pistă de canotaj e sabotată de un acord pentru o balastieră, dat unei firme care nu a mai activat cu anii!

Încercări eșuate

Primăria susține, ce-i drept, că a încercat să rezolve situația și că a luat legătura cu cei de la SC Constar SA, "care de peste 3 ani nu mai aveau nici o activitate în zonă" și că reprezentanții firmei au fost puși în legătură cu constructorul autostrăzii. Nu s-a ajuns, însă, la vreo înțelegere. Desigur, executivul precizează faptul că terenul cu pricina pentru care ANRM a dat acord pentru balastieră este în intravilanul municipiului, că este în proprietatea privată a orașului, că actul ANRM încalcă legea administrației locale, autonomia locală, că SC „Constar” SA avea obligația de a solicita clarificarea juridică a accesului la exploatare și de a plăti o sultă către municipiu pentru terenul unde a efectuat activitățile miniere, ceea ce nu s-a întâmplat de peste 10 ani sau că "ANRM nu s-a achitat nici măcar de obligațiile legale prevăzute de Legea minelor de a aduce la cunoștința autorității locale existența acestei concesiuni".

Câteva evenimente

Primarul Gheorghe Falcă s-a adresat de curând celor de la ANRM pentru eliberarea amplasamentului pistei de canotaj de licența de concesiune, în timp ce constructorul autostrăzii a realizat, legat de pistă, doar o documentație autorizată pentru obținerea acordurilor de la Mediu, Apele Române și ANRM.

Nici altă parte din teren

Nu doar balastiera pare să stea în calea realizării pistei de canotaj, ci și Ministerul Apărării Naționale. Executivul precizează faptul că printr-o hotărâre CLM s-a solicitat MApN transferul din proprietatea publică a statului în cea a municipiului a terenului neafectat de autostradă din fostul poligon militar Ceala, pentru pistă, transfer care nu s-a realizat până în prezent.

În justiție

Ca de final, Primăria consideră că "ar fi necesară promovarea unor acțiuni care să reglementeze modul discreționar de a interveni al AMRM asupra intravilanelor localităților, de a dispune peste autoritățile locale de direcțiile de dezvoltare urbanistică a intravilanelor" și că "obligatoriu este necesar a se acționa, chiar și în instanță, pentru desființarea parțială/totală a concesiunii din anul 2000 obținută de SC CONSTAR SA, întrucât nu au fost respectate prevederile legale". Nu este exclusă nici demararea unor acțiuni pentru recuperarea prejudiciului produs de neplata taxelor pe perioada concesiunii.


Sursa: Aradon.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti