Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Sinagoga din Arad - Misterul din spatele usilor : Stiri Arad
Jo 13 mar 2008 13:23:58 +0200


Sinagoga din Arad - Misterul din spatele usilor : Stiri Arad
Stiri Arad : De mii de ani, evreii constituie o intrebare istorica inconjurata de enigma.

De mii de ani, evreii constituie o intrebare istorica inconjurata de enigma.
Un popor extem de asuprit si alungat, evreii au reusit cu mult prea multe sacrificii sa-si pastreze identitatea. Acelasi lucru il fac si in prezent.
Chiar si in Arad, unde comunitatea evreiasca este extrem de mica, traditia este pastrata cu sfintenie.
Inconjurati de anonimat, evreii aradeni nu isi uita radacinile. Se aduna la sinagoga si isi comemoreaza inaintasii.
"Evreii au reusit sa faca ceea ce nici o natiune , nici un imperiu, nu a reusit in istoria omenirii. Ei fac istorie, dar nu devin istorie", ne spune Ionel Schlesinger, cel care incearca sa-i pastreze uniti pe evreii aradeni.
In Arad, de secole
In Arad, obstea evreiasca apare odata cu secolul XVIII, desi la Lipova se poate spune despre o comunitate inca din secolul XVII.
Primul evreu stabilit legal in Arad a fost Elias Isac, un comerciant care avea sa devina si fondatorul comunitatii evreiesti, comunitate care a a luat nastere in anul 1742.
Primul rabin al comunitatii a fost Johanan, prima slujba religioasa datand din anul 1746.
In documente, in anul 1742, o evreica pe nume Nahuma a donat pamant pentru cladirea unei sinagogi si astfel in acel an, evreii au avut prima sinagoga din lemn.Sinagoga de pe Tribunul Dobra nr. 10 a fost construita in anul 1834 la initiativa judelui Hirschl Moses si a rabinului Aaron Chorin, dupa multe lupte duse cu conducerea orasului Arad.
Astazi, din cei 12.000 de evrei care traiau in Arad inainte de razboi, mai sunt doar 363 de membri ai comunitatii evreiesti. Desi putini la numar, cei care mai sunt in viata pastreaza si astazi traditiile religiei iudaice.
"In sinagoga nu se mai tin slujbe decat pe timp de primavara-vara, deoarece constructia ei nu este prevazuta cu nici un fel de sistem de incalzire. Slujbe se mai tin doar vinerea seara si sambata dimineata. In decembrie am organizat o manisfestare omagiala in memoria Reginei Mama, care in perioada Holocaustului, primejduindu-si propria existenta, a cautat sa salveze evreii din Romania de soarta ce le era pregatita de nazisti si antonescieni. Sinagoga a fost plina, iar ca invitat special l-am avut pe Regele Mihai pentru a-i exprima recunostintele pentru faptele mamei sale, in numele tuturor evreilor din Arad", ne-a declarat Ionel Schlesinger, presedintele Comunitatii Evreilor din Arad si membru al Consiliului de Conducere al FCER.Impreuna la fiecare sarbatoare
Sarbatorile reprezinta pentru evreii din Arad un prilej de rugaciune, deoarece acestia pastreza cu sfintenie traditiile si obiceiurile religiei lor.
"Traditiile inca se pastreaza si nu ni se pare foarte greu sa fim si astazi pastratorii unor traditii mai vechi. Steaua cu sase colturi, numita «Steaua lui David», este simbolul religiei noastre asa cum pentru ortodocsi este crucea. Respectam sarbatorile crestine dar nu le tinem decat pe cele ale noastre. Acum ne pregatim pentru o sarbatoare care vine de curand, si anume pe data de 21 martie, 14 adar dupa calendarul evreiesc. Sarbatoarea se numeste Purim, si este una dintre cele mai importante sarbatori ale noastre, fiind legata de faptele povestite in cartea Esterei. Obiceiul este ca in casele evreiesti sa se pregateasca diferite dulciuri care se trimit ulterior la rude si la prieteni, acestia urmand sa daruiasca si ei mai departe din ce au pregatit", ne-a povestit Stefan Rona, un membru foarte important al comunitatii evreiesti din oras, totodata si oficiantul de cult al sinagogii.O alta sarbatoare importanta este Hanuca, care are loc intre 16 si 23 decembrie sau 25 Kislev-2 Tevet, dupa calendarul evreiesc.
In prima seara se aprinde o lumanare si se adauga cate una in fiecare din cele opt seri.
Traditia spune ca de Hanuca se mananca mancaruri prajite, cum ar fi chiftelute cu cartofi sau lotkes, gogosi cu jeleu sau safganiot.
Yom Kippur se sarbatoreste in data de 2 octombrie sau 10 Tishrei si reprezinta Ziua Rascumpararii, o zi care aduce impacare intre oameni.
Intreaga zi este interzis sa mananci, sa bei, sa porti pantofi de piele, sa folosesti machiaj, parfum sau lotiuni, sa ai relatii sexuale si sa te speli.
Ziua se incheie cu suflatul din shofar.sinagoga_interior.jpgJoseph Schmidt- Unul din evreii care a cucerit lumea
O intamplare care a ramas in istoria Sinagogii din Arad este legata de marele tenor, Joseph Schmidt.
Acesta, la inceputul carierei sale, s-a prezentat la Sinagoga pentru a sustine un concurs pentru ocuparea postului de cantor.
Cu toate ca cei prezenti in comisia de jurizare a concursului au fost satisfacuti de glasul sau, din cauza inaltimii (Joseph Schmidt avea 1,51 cm) a fost refuzat pe motivul ca "este prea mic pentru Sinagoga din Arad".
In urma acestui refuz, Schmidt a parasit tara si a ajuns unul dintre cei mai mari tenori ai tuturor timpurilor, sustinand spectacole pe cele mai mari scene ale lumii.Fiind chemat inapoi de catre cei de la Arad, acesta le-a raspuns : "Atunci eram eu prea mic pentru voi, acum sunt eu prea mare pentru Arad"
Chipa - o traditie respectata
Evreii, un popor umilit de-a lungul timpului, au invatat sa respecte traditiile si obiceiurile, printre care si purtarea unei caciulite pe cap, numite chipe.
Fara de aceasta chipa, barbatii nu intra in biserica si nici macar nu ies din casa.
Desi insemnatatea ei adevarata este aproape uitata, cand in trecut existau diferite aspecte dupa care puteai cu usurinta sa recunosti un evreu, astazi a ramas doar chipa care poate fi si ea vazuta foarte rar.


Sursa : VirtualArad : Stiri Arad


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Sinagoga din Arad - Misterul din spatele usilor : Stiri Arad
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti